Tapetin eri materiaalit?

Renessanssin aikana asuintiloja koristeltiin nahkatapeteilla. Nahka kullattiin ja sen jälkeen pintaan saatettiin painaa puukaaviolla kohokuvio. Viimeiseksi osa koristeista maalattiin eloisilla väreillä.Nahkatapetteja valmistettiin Suomessakin 1600- ja 1700-lukujen taitteesta alkaen. 957502.jpg kullattu nahkatapetti

974432.jpg 

kohokuvioitu nahkatapetti

Paperitapetti on perinteinen tapettityyppi. Paperiset tapetit tulivat käyttöön vähitellen, kun paperinvalmistus kehittyi tuottamaan isompia paperiarkkeja ja laajeni niin, että paperia riitti muuhunkin käyttöön kuin kirjallisuuteen. Suomessa paperitapetit yleistyivät 1700-l loppupuolella. Tapetille voitiin maalata tai painaa kuvia ja kuvioita.  Tapettien laatu on parantunut huomattavasti viime vuosina. 974440.jpg1600-luvun ranskalainen paperitapetti

Vinyylitapetteja valmistetaan enimmäkseen Euroopassa. Vinyylitapetit ovat yleensä paperi pohjaisia. Sopivat hyvin kosteisiin tiloihin.

Kuitutapetti tai non-wowen-tapetti on polyesterillä vahvistetusta selluloosasta valmistettu tapetti, joka on uusi tulokas markkinoilla. Erittäin suosittus sillä tapetti ei veny kastuessaa ja siksi se on helppo kiinnittää seinälle. Fototapetit on yleensä tehty kuitutapetista jotta kuvien kohdistaminen olisi helpompaa.

Markkinoilta löytyy myös tekstiilitapetteja (kalliita ja melko harvinaisia), lasikuitutapetteja(kestää kovaa kulutusta, käytetään yleensä sairaaloissa tai aula tiloissa), luonnonmateriaalipäällysteisiä tapetteja(myös aika kalliita, ei yleisiä yksityiskodeissa) ja fototapetteja(johon voi teettä kuvan omasta valokuvasta)

Pellavatapetteja käytettiin 1700-luvulla. Seinäpintojen yläosin pingotettiin pellavakankaita ja ne maalattiin vaalealla maalilla. Pohjan päälle maalattiin kuvia/kuvioita.

Cybertex-tapetti on markkinoilla uusi tuttavuus. Tapetti loistaa pimeässä kun mustavalo on päällä. Tapetit on tehty vinyylitapetille ja tapetti tulostetaan erikoistulostimelle fluorisoivalla musteella. Fluorisoivat ainesosat loistavat pimeässä, kun niihin kohdistetaan mustavalolamppu. Tapetti kiinnitetään normaaleilla vinyylitapetin liistereillä. Käytetään yleensä kahviloissa, yökerhoisssa ja miksei myös kodeissa.

Tapetti päivänvalossa

1028308.jpg

Tapetti mustavalon loisteessa

1028307.jpg

Valaisevan tapettin on kehittänyt muotoilija Jonas Samson.Paperinohut tapettivalaisin kiinnitetään seinälle tavallisen tapetin tapaan. Erona tavalliseen tapettiin on tapettiin upotetut pienet LED-valaisimet.

1028333.jpg

Kirjahyllytapetti on fototapettia jolla voi tapetoida asunnonseinät, jos ei ole lukumiehiä ja haluaa antaa fiksumman kuvan. Tapetin on suunnitellut Deborah Bowness.

1028334.jpg